Kallio Terveys ja aikaperusteiset etävastaanotot – palvelukuvaus
Kallio Terveys tarjoaa myös yleislääketieteellisiä aikaperusteisia etävastaanottoja. Huomioithan, että usein potilaan tutkiminen vastaanotolla on avain hyvään hoitoon: jos potilasta olisi syytä tutkia paikan päällä, ei etävastaanotto ole paras ratkaisu ongelmaan. Alta löydät listan eri aihepiireistä, joiden alle on yksilöity etävastaanotolla tarjottavia palveluita.
Etävastaanottoajoista laskutetaan sen perusteella, kuinka paljon aikaa kuluu etävastaanottoon, kirjaamiseen ja mahdollisiin soittoihin sekä todistusten laatimiseen. Jos esimerkiksi potilas varaa 20 minuutin ajan, joka kuluu asian kahdenkeskeiseen selvittämiseen, ja ylimääräiset 10 min kuluu esim. kirjaamiseen, niin potilasta laskutetaan 30 minuutin vastaanotosta. Aikaperusteisten etävastaanottojen hinnasto on täällä.
Kallio Terveyden kautta ei:
- kirjoiteta reseptejä pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavista (PKV) lääkkeistä tai muista lääkkeistä, jotka voivat olla päihdyttäviä
- laadita ajokorttitodistuksia, lausuntoja sopivuudesta varusmiespalvelukseen tai muita sellaisia lausuntoja terveydentilasta, jotka vaativat potilaan tutkimista tai laajaa perehtymistä aiempiin potilasasiakirjamerkintöihin
- hoideta kilpirauhasen vajaatoimintaa muilla kuin myyntiluvallisilla levotyroksiinivalmisteilla
- kirjoiteta sukuhormoni-, DHEA- tai LDN-reseptejä
- hoideta mielenterveyshäiriöitä eikä riippuvuussairauksia
Millaisia asioita etävastaanotoilla voidaan hoitaa?
Kallio Terveyden etävastaanotolle soveltuvat:
* jos sinulla on ylipainoa ja haluat selvitellä sen liitännäissairauksia esim. laboratoriokokein
* jos sinulla on kohonnut riski diabetekselle tai korkealle kolesterolille, ja haluat lääkärin arvion laboratoriokokeiden osalta
* jos sinulla on kohonnut kolesteroli, ja olet mahdollisesti kolesterolilääkityksellä, ja haluat kontrolloida kolesteroliarvosi
Endokrinologisten ja aineenvaihduntasairauksien selvittelyn kannalta potilaan tutkiminen on usein olennaista, jolloin etävastaanotto ei välttämättä sovellu arvioon.
Kallio Terveyden kautta ei hoideta kilpirauhasen vajaatoimintaa muilla kuin myyntiluvallisilla levotyroksiinivalmisteilla. Kallio Terveyden kautta ei kirjoiteta sukuhormoni- tai DHEA-reseptejä.
Kallio Terveys pyrkii tarjoamaan syrjimättömiä terveyspalveluita potilaan seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä riippumatta.
Kallio Terveyden kautta voidaan esimerkiksi:
* arvioida prep-tarvettasi
* laatia lähete sukupuoli-identiteettitutkimukseen lähetekriteereiden mukaisesti (HUS⇗ tai Tays⇗)
Voit varata myös ajan keskustellaksesi terveyteesi liittyvistä seikoista esim. konsultaatiomielessä.
Pienialaisten ihomuutosten arviointi voi onnistua joissain tilanteissa, jos ihomuutoksista saadaan tarkkoja kuvia lähietäisyydeltä. Lisäksi tiettyjen ihosairauksien säännölliseen hoitoon käytettyjen, lähinnä ulkoisesti käytettävien lääkkeiden reseptien uusinta, voi tulla kyseeseen.
Luomimaisten ihomuutosten, rakkuloivien tai märkivien ihomuutosten tai laajojen ihomuutosten arviointi on järkevämpää toteuttaa vastaanotolla, jossa lääkäri voi tutkia potilaan.
Kallio Terveyden etävastaanotolle soveltuvat:
* prep-arviot
* rokotesuojan arviointi eri tilanteissa
* lähete oireettoman henkilön seksitautitesteihin ja tulosten tarkastaminen
* salmonellatodistuksen laatiminen
* 18–65-vuotiaan, ei raskaana olevan naisen virtsatietulehdus, kun ei ole kuumetta, virtsaamisvaikeutta, yleistilan laskua tai muuta huolestuttavia oireita tai riskitekijöitä (lisätietoa Käypä hoito -suosituksesta⇗)
* kun punkin puremakohtaan on ilmaantunut ihomuutos, joka sopii olemaan erythema migrans (varhaisvaiheen Lymen borrelioosin ihomuutos; Terveysportin kuvaus⇗)
Etävastaanotot eivät useinkaan sovellu infektioiden selvittelyyn, sillä potilaan täysipainoinen tutkiminen ei onnistu.
Kallio Terveys ei selvitä muiden infektiosairauksien kuin soveltuvien seksitautien vasta-ainediagnostiikkaa: esim. Lymen borrelioosin vasta-ainetutkimukset eivät onnistu Kallio Terveyden kautta. Erythema migransia lukuun ottamatta Kallio Terveys ei hoida eikä arvioi muita Lymen borrelioosin ilmentymiä.
Sairausryhmä vaatii potilaan tutkimista, ja siihen etävastaanotto riittää erittäin harvoin.
Poikkeuksia:
* haluat reseptin allergialääkitykseen tai lieväoireiseen nenän sivuontelotulehdukseen (heinänuhaan tarkoitetut antihistamiinit, kortikosteroidisuihkeet, allergiasilmätipat)
Usein läheteasiat vaativat vastaanottokäyntiä ja potilaan tutkimista.
Kallio Terveyden kautta voidaan joissain ilmeisissä tilanteissa toteuttaa lähetteen laatiminen esim. erikoissairaanhoitoon. Kallio Terveyden kautta voidaan esimerkiksi laatia lähete sukupuoli-identiteettitutkimukseen lähetekriteereiden mukaisesti (HUS⇗ tai Tays⇗).
Kallio Terveyden kautta voit saada salmonellatodistuksen.
Kallio Terveyden kautta ei laadita ajokorttitodistuksia, lausuntoja sopivuudesta varusmiespalvelukseen tai muita sellaisia lausuntoja terveydentilasta, jotka vaativat potilaan tutkimista tai laajaa perehtymistä aiempiin potilasasiakirjamerkintöihin.
Kallio Terveyden kautta voi:
* saada arvion rokotussuojasta tulevaa matkaa varten
* saada arvion prepin tarpeesta matkalle
Kallio Terveys ei hoida mielenterveyden häiriöitä, muistisairauksia eikä riippuvuussairauksia.
Etävastaanotto soveltuu toisinaan huonosti oireiden selvittelyyn, sillä potilasta ei voida kokonaisvaltaisesti tutkia. Joissain soveltuvissa tilanteissa voidaan etävastaanoton haastattelun pohjalta esimerkiksi ohjelmoida soveltuvia tutkimuksia (esim. laboratoriokokeita), mutta oireilun jatkuessa potilaan on hakeuduttava soveltuvalle lääkärin lähivastaanotolle.
Neurologisten sairauksien tutkiminen ja hoito eivät lähtökohtaisesti kuulu etävastaanotolle.
Poikkeuksena esim.
* diagnosoidun migreenin ensilinjan lääkkeiden reseptien uusiminen (esim. tulehduskipulääkkeet, triptaanit, eräät migreenin estolääkkeet), jos kyseessä eivät ole PVK-lääkkeet
* levottomien jalkojen oireyhtymän estolääkityksen uusiminen (lähinnä pramipeksoli), jos kyseessä eivät ole PVK-lääkkeet
Ruoansulatuskanavaoireiden selvittely vaatii lähtökohtaisesti potilaan tutkimista, eikä pelkkä etävastaanotto riitä asiassa.
Etävastaanotolla voidaan kuitenkin:
* määrätä lääkehoitoa lyhytaikaiseen ummetukseen, jossa uloste on kovaa, mutta sitä tulee ilman viitettä kulkuesteestä
* määrätä lääkehoitoa lyhytaikaiseen ripuliin, johon ei liity verta ulosteessa, vatsakipua tai kuumeilua; pitkittyvä ripuli vaatii selvityksiä ja tutkimuksen vastaanotolla
* arvioida ja hoitaa lyhytaikaisia ylävatsavaivoja (esim. närästystä), kun tilanteessa ei ole huolestuttavia oireita (laihtuminen, kuumeilu, nielemisvaikeudet, oksentelu, samanaikainen rintakipu/hengenahdistus, uusi oire yli 55-vuotiaalla)
Silmäsairauksien tutkiminen ja hoito vaativat lähes aina potilaan tutkimista, joten ne eivät sovellu etävastaanotolle.
Tähän ryhmään kuuluvia sairauksia ei hoideta Kallio Terveyden kautta.
Kallio Terveyden etävastaanotolle soveltuu:
* kohonneen verenpaineen vuosikontrolli, jos ei ole tiedossa olevaa sydänsairautta, läppävikaa, ja verenpainetauti on ollut hallinnassa edeltävällä vastaanottokäynnillä; jos on uutta rintakipua, hengenahdistusta tai tajunnanmenetyksiä, asia ei sovellu Kallio Terveyden etäkäynnille, vaan tarvitset kiireellisen vastaanottokäynnin
Tämän sairausryhmän sairauksien hoito ja oireselvittelyt vaativat lähtökohtaisesti potilaan tutkimista vastaanotolla, eivätkä ne aina sovellu Kallio Terveyden hoidettaviksi.
Näiden sairauksien tutkiminen ja hoidon arviointi ei ensisijaisesti onnistu etävastaanotolla.
Tietyissä tilanteissa, esim. tiedossa olevan nivelrikon oireenmukaisen ensilinjan särkylääkityksen reseptien uusinnassa, etävastaanotto voi tulla kyseeseen. Kallio Terveyden kautta ei kuitenkaan kirjoiteta pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita, kuten opioidipohjaisia särkylääkkeitä. Tulehduskipulääkkeet eivät sovellu esim. sydänsairauksien tai munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä.
Nämä asiat eivät hoidu etävastaanotolla. Epäselvässä tilnateessa ota yhteyttä alueesi terveysneuvontanumeroon tai päivystysapuun (116 117). Hätätilanteessa soita hätänumeroon (112) tai (myrkytysepäilyssä) myrkytystietokeskukseen (0800 147 111).
Useimmat näistä sairauksista vaativat potilaan tutkimista vastaanotolla, jolloin etävastaanotosta ei ole hyötyä. Asianmukainen eturauhastilanteen arvio vaatii PSA-kokeen ja oirearvion ohella potilaan tutkimista, joten eturauhasvaivat eivät kuulu Kallio Terveyden etävastaanotoille.