Parikymmentä kysymystä ja vastausta kondomeista
Oikein ja säännönmukaisesti käytettynä kondomi ja liukuvoide:
– ehkäisee hiv-infektiolta⇗ ja hepatiitti B:ltä⇗ sekä hepatiitti C:ltä⇗ tehokkaasti; nämä virustaudit tarttuvat huonosti suuseksissä; hepatiitti B:tä vastaan on tehokas rokote⇗
– ehkäisee klamydian⇗, tippurin⇗ ja LGV:n⇗ tarttumiselta tehokkaasti, jos kondomi tai suuseksisuoja on käytössä myös suuseksissä; tippurin epäillään kykenevän tarttumaan myös ainakin suutelussa, jossa on kunnon sylkikontakti⇗
– ehkäisee kupan⇗ tarttumiselta tehokkaasti, jos kondomi tai suuseksisuoja on käytössä myös suuseksissä; kuppa voi tarttua myös vaurioituneen ihon kautta
– auttaa hieman vähentämään herpes simplex⇗ – ja HPV-tartuntoja⇗; nämä virukset kykenevät leviämään myös ihokontaktissa
– kondomin ja suuseksisuojan käyttö voi vähentää sitä riskiä, että apinarokko tarttuisi herkille limakalvoille, mutta apinarokkovirus kykenee leviämään myös terveen ihon kautta; apinarokkoa vastaan on myös rokote (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/apinarokkorokote)
Yhdysvaltain viranomaistaho USAID arvioi, että säännönmukainen ja oikea käyttö vähentää hiv-infektioriskiä 90 prosentilla (täysin optimaalisella käytöllä 98,5 prosentilla).⇗ Vastaavia lukuja on saatu miestenvälisessä seksissä.⇗ Ehkäisyteho riippuu siitä, miten herkästi kondomi hajoaa tai lipeää peniksen päältä seksin aikana.
Kondomin käytöstä keskusteleminen on järkevää, jotta osapuolet ovat tilanteen tasalla, millaista suostumuksellista seksiä toinen osapuoli haluaa harrastaa. Ketään ei saa pakottaa sellaiseen seksiin, johon he eivät ole valmiita. On oleellista, että vastaanottava osapuoli on perillä siitä, että kondomia aiotaan käyttää. Toisella voi esimerkiksi harvinaisissa tilanteissa olla esim. vaikea lateksiallergia. Toisaalta seksin suostumuksellisuuden näkökulmasta on enemmän kuin tärkeää, että kondomia ei oteta kesken seksin pois ilman toisen osapuolen lupaa. Tällainen toiminta (engl. stealthing) on seksuaalista väkivaltaa, joka loukkaa seksikumppanin itsemääräämisoikeutta ja voi altistaa hänet sellaisille riskeille, joihin hän ei ole halukas altistumaan. Kondomin tahallisesta pois ottamisesta kesken seksin on seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen myötä tullut tilanne, joka voi täyttää raiskauksen tunnusmerkistön.⇗
Toisinaan osa ihmisistä ei halua, että kondomia käytetään penetratiivisessa seksissä. Syitä on monia, ja niistä saa usein selkoa kysymällä.
Jos partnerillasi on lateksiallergia, on tarjolla useita lateksittomia vaihtoehtoja.
Jos partnerisi kokee, että kondomi vie seksistä mielihyvää, voidaan lähes kaikkiin koettuihin mielihyvää syöviin tekijöihin vaikuttaa eri keinoin niin, että kondomin käytöstä tulee miellyttävämpää.
Jos partnerisi ilmoittaa, että hänellä prep käytössä tai hyvässä hoitotasapainossa oleva hiv, on hyvä muistaa, että kondomi suojaa monelta muultakin seksitaudilta. Voi toisinaan olla, että seksipartnerin sanaan ei voi täysin luottaa.
Vaikka ohjeiden mukaan käytetty prep suojaakin erittäin tehokkaasti hiv-tartunnalta etenkin miestenvälisessä seksissä, lisää ohjeiden mukaisesti käytetty kondomi liukuvoiteen kera anaali- ja penis–vaginaseksissä selvästi tehoa hiv-tartuntaa vastaan. Eri tilanteiden hiv-riskiä voi itse arvioida tällä Yhdysvaltain tartuntatautiviranomaisen laskurilla⇗.
Toisin kuin prep, kondomi ja suuseksisuoja ehkäisevät myös muilta seksitaudeilta. Kondomin käyttöön pyrkiminen on toisin sanoen suotavaa.
Jos kondomi pettää tai sen käyttö tyystin unohtuu miestenvälisessä anaaliseksissä, eikä altistunut ole asianmukaisella prep-hoidolla, niin tietyissä tilanteissa hiv-riskin pienentämiseksi on mahdollista aloittaa hiv-altistuksen jälkeinen lääkkeellinen estohoito eli PEP (engl. post-exposure prophylaxis).
PEP tulee kysymykseen, jos lähdehenkilön (=altistuneen seksikumppanin) hiv-status ei ole tiedossa, tämä on hiv-positiivinen eikä toimivalla lääkityksellä (tai lääkityksen toimivuudesta ei ole varmuutta).
PEP kuuluu aloittaa mahdollisimman nopeasti, mieluiten kahden tunnin si-sällä, mutta viimeistään 72 tunnin (kolmen vuorokauden) kuluessa. PEP-lääkityksessä prepinä ja hivin hoitoon käytettyyn TD-FTC—lääkkeeseen yhdistetään kolmas hivin hoitoon käytetty lääke. PEP-kuuri kestää neljän viikon ajan.
Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla PEP-hoitoaloitukset tehdään alueellisten päivystysten kautta. Epäselvissä tilanteissa voit soittaa missä päin Suomea Päivystysapuun 116117, jonka pitäisi ohjata sinut oikeaan paikkaan.
On suotavaa lisätä vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta peniksen päälle rullatun kondomin ulkopuolelle. Liukuvoide vähentää kondomiin kohdistuvaa kitkaa, jolloin kondomi pääsee hankautumaan ja liikkumaan vähemmän. Tämä vähentää kondomin hajoamisriskiä.
Yksittäisen tutkimuksen⇗ perusteella liukuvoiteen käyttäminen vähentää kondomin pettämisriskiä samalle tasolle riippumatta siitä, onko kyseessä penis-vaginayhdyntä vai penis-anaaliyhdyntä. Kyseisessä tutkimuksessa kondomi petti harvemmin miestenvälisessä seksissä heteroseksiin verrattuna juuri siksi, että liukuvoidetta käytettiin säännönmukaisesti anaaliseksissä.
Yleisesti ottaen liukuvoiteen käyttäminen lisää nautintoa penetratiivisessa (sisääntyöntyvässä) seksissä. Kokeilemalla oppii, mikä liukuvoide istuu omaan käyttöön parhaiten.
Luonnonkumi eli lateksi koostuu pääosin isopreenimolekyylien muodostamasta verkkomaisesta rakenteesta. Öljy liuottaa tätä rakennetta. Tämän vuoksi kondomin kanssa ei kuulu käyttää mitään öljypohjaista ainetta liukuvoiteena. Tällaisia kondomin hajottavia aineita ovat mm. perusvoiteet, ihoöljyt, ruokaöljyt, voi, margariini, vauvaöljy, hierontaöljyt, kookosöljy ja vaseliini.
Polyisopreenikondomit on tehty synteettisestä polyisopreenistä, joten nekin hajoavat lateksikondomien tapaan öljyn vaikutuksesta.
Öljypohjaisia liukuvoiteita sen sijaan voi käyttää polyuretaanikondomien kanssa, joiden rakennetta öljy ei vahingoita. Polyuretaanikondomit eivät ole yhtä kestäviä kuin lateksikondomit.
Vesi- ja silikonipohjaiset liukuvoiteet soveltuvat kaikkien kondomien kanssa käytettäviksi.
Kondomivalmistajat ja -myyjät ilmoittavat kondomeille nimellisleveyden, joka vastaa auki rullatun ja tasaiseksi asetellun kondomin tyypillistä leveyttä lähellä kondomin suuta. Usein kondomien koko se osa, joka tulee peniksen varren päälle, on jotakuinkin samaa leveyttä. Tälle leveydelle ja jäykän peniksen ympärysmitalle on olemassa erilaisia vertailutaulukoita, joita voi käyttää apuna hyvin istuvan kondomin valinnassa. Osassa peniksestä mitataan sen varren suurin ympärysmitta, osassa mitta otetaan läheltä varren tyveä.
Alla on eräitä lähteitä mitoille.
· Hivpoint⇗
· Stockholms Mansmottagning⇗
· mysize.ch⇗
· AOK Gesundheitsmagazin⇗
Näiden ohella usea kondomiverkkokauppa ja kondomien valmistaja ilmoittaa omia taulukoitaan. Kallio Terveyden Helsinki Pridellä jakamien kondomien kokomittanauha on yhdistelmä edellä mainituista taulukoista ja eräistä yksittäisten kondomimerkkien omista taulukoista.
Kondomin ei kuulu puristaa, vaan korkeintaan istua napakasti peniksen päällä. Valitse itsellesi tilavampi kondomimalli.
Kondomi saattaa liukua paikaltaan useasta eri syystä.
· Kondomi saattaa olla peniksen varren paksuuteen nähden turhan leveä. Tällöin on syytä valita hieman tiukempi malli kokeiluun.
· Seksiä on saatettu harrastaa pitkään, jolloin on luonnollista, että kondomi liikkuu peniksen päällä. Jos kaiken lisäksi erittyy runsaasti esiliukastetta (”touhutippoja”) tai olet saattanut jo hieman laueta kondomiin, liukumista voi tapahtua enemmän. Tällöin on viisainta vaihtaa kondomi (ja siinä välissä pyyhkiä penis tarvittaessa).
· Kondomi on saatettu onnistua asettamaan väärin päin tai väärällä tavalla (ennemmin venyttämällä kondomi peniksen päälle kuin rullaamalla), jolloin kondomi voi vetäytyä ja samalla päästä liikkumaan. Tarkista tekniikka, jolla asetat kondomin ja vaihda kondomi.
· Muistathan, että liukuvoide tulee kondomin päälle. Liukuvoiteen käyttö jäykän peniksen päälle rullatun kondomin päällä vähentää kondomin liukumis- ja hajoamisriskiä. (Voit toki laittaa tipan, enimmillään kaksi kondomin päähän lisäämään tuntoa terskan alueella.)
· Joskus kondomi liukuu erektion väliaikaisesti heiketessä, mitä voi sattua kenelle hyvänsä seksissä.
· Jäljempänä on lisätietoa säännönmukaisemmista erektiovaikeuksista kondomin käytössä.
· Liian tiukka tai löysä kondomi voi viedä tuntoa. Harkitse toista kondomia. Kokeilemalla useampaa voit löytää itsellesi mieluisimman.
· Voit harkita lisääväsi kondomin kärkiosaan tipan–pari liukuvoidetta, mikä voi parantaa tuntoaistimusta seksissä.
· Sopivan liukuvoiteen käyttö seksissä voi tehdä yhdynnästä nautinnollisempaa. Kokeile erilaisia liukuvoiteita
Kondomin pituudella suhteessa peniksen pituuteen on vähemmän väliä kuin kondomin leveydellä. Kuitenkin jos kondomi on peniksen päälle rullattuna turhan lyhyt, voi se etenkin anaaliseksin aikana lähteä rullautumaan ylöspäin. Samoin jos kondomi on huomattavasti penistä pidempi, on sama vaara. Lisäksi tällöin rullalla oleva loppu kondomi voi puristaa peniksen tyveä turhan paljon.
Kaikki kondomit eivät ole sylinterin muotoisia ja nipukallisia.
Osassa kondomeja on leveämpi kärkiosa, joka voi olla miellyttävämpi valinta, jos terska on selvästi peniksen vartta leveämpi. Osa kokee ylimääräisen tilan kondomissa miellyttävänä, toisilla se voi viedä tuntoa.
Osa kondomeja on ”anatomisesti muotoiltuja”. Tämä tarkoittaa usein sitä, että niissä on hieman kapeampi kohta sillä tasolla, joka yleensä jää terskan taa. Tällainen kondomi saattaa olla miellyttävämpi, jos terska on peniksen vartta kapeampi. Anatomisesti muotoiltu kondomi saattaa istua napakammin, mutta ollessaan turhan napakka, voi se myös viedä tuntoa.
Yleensä kondomissa on nipukka eli siemennestesäiliö, joka helpottaa kondomin oikeaoppista asettamista ja varmistaa sen, että kondomin kärkeen jää tilaa spermalle siemensyöksyn jälkeen.
Kondomeissa voi olla juomuja tai nypyjä, joiden markkinoidaan tuottavan vielihyvää kumppanille. Kunkin mieltymykset ovat toki yksilöllisiä.
Myynnissä on myös muulla lailla muotoiltuja kondomeja, esimerkiksi varren keskivälillle tai tyveen kapenevia malleja. Kokeilemalla oppii, mistä itse tykkää.
Eri tavoin kerätyissä tutkimuksissa saatujen tulosten mukaan 10—30 prosentilla on erektion ylläpitämisen ongelmista kondomin laiton yhteydessä ja noin 10—20 prosentilla on erektion ylläpitämisen ongelmia seksin aikana.⇗
Tässä joitain ehdotuksia kondomin käytön tueksi:
· Järjestä kondomin asettamiseen liittyvä tilanne mahdollisimman kiihottavaksi. Harrasta partnerisi kanssa esim. esileikkiä, hyväile häntä ja auta häntä valmistautumaan itse yhdyntään. Kondomin päälle laittamisen ei tarvitse keskeyttää kahdenkeskistä hellyyttä. Voitte etukäteen keskustella, mikä voisi olla erityisen kiihottavaa kondomin laittotilannetta varten. Kondomin assosioiminen seksuaaliseen haluun ja siihen, mitä on tulossa sen päälle laittamisen jälkeen, tuo varmuutta kondomin käyttöön enemmän kuin sen miettiminen, miksi sitä tulisi käyttää tai mitä tapahtuisi, jos sen käyttö ei onnistu.
· Seksiin liittyvistä toiveista, odotuksista, peloista ja ongelmista kannattaa keskustella seksipartnerin kanssa. Se hälventää jännitystä ja auttaa pitämään itsesi ja kumppanisi tilanteen tasalla, jolloin väärinymmärryksiä ja turhia suorituspaineita ei välttämättä pääse syntymään. Jos esimerkiksi toivot, että partneri hyväilee sinua tai tiedät, että kiihotut partnerisi hyväilystä ennen kondomin laittoa, kerro se hänelle.
· Usein psykologinen tausta erektion lopahtamiseen – kondomin kanssa tai ilman – on suoraviivainen: yksittäiset ongelmat erektiossa tuovat uusilla kerroilla suorituspaineita (jännittyneisyyttä tai ahdistusta), mikä ei auta erektion ylläpitämisessä. Joskus voi kuitenkin olla, että erektion lopahtaminen voi liittyä laajemmin negatiivisiin kokemuksiin seksissä tai muuhun laajempaan psykologiseen ongelmaan, jolloin on syytä harkita esimerkiksi seksuaaliterapeutin tapaamista.
· Varmista, että käyttämäsi kondomit ovat sinulle sopivan kokoisia. Esimerkiksi liian tiukka kondomi voi heikentää erektiota, ja toisaalta liian tiukka ja liian löyhä voivat vielä tuntoa. Tutustu uusien kondomien istuvuuteen tarvittaessa etukäteen. Kondomin käyttö esim. mastuboidessa tai seksilelun kanssa helpottaa kondomin käyttöä myös itse seksissä.
· Varaa kondomit sopivalle etäisyydelle. Voit avata pakkauksen jo ennen, kun kondomia tarvitsee laittaa päälle.
· Varmista, että laitat kondomin oikein päin ja oikealla tekniikalla peniksen päälle.
· Jollet eritä esiliukastetta seksissä, voit kokeilla laittaa tipan—pari liukuvoidetta kondomin kärkeen sisäpuolelle. Tämä voi parantaa tuntoa seksissä.
· Voit harkita penisrenkaan käyttöä avuksi. Aseta rengas ennen kondomia ja varmista, että penisrengas ei hankaa kondomia, jotta se ei menisi rikki. Älä valitse liian tiukkaa penisrengasta tai käytä sitä yli 20—30 minuuttia, jottei tule asiaa päivystykseen.
· Tarvittaessa erektiota tuleva lääkitys voi tulla kyseeseen. Tällöin on syytä kääntyä lääkärin puoleen, joka voi arvioida lääkkeen soveltuvuuden perussairauksien kannalta ja arvioida myös olemassa olevien lääkkeiden ja sairauksien osuutta erektiovaikeuksiin. Erektiolääke voi myös olla lyhytaikaisesti apuna tuomaan varmuutta seksiin kondomin kanssa.
Säännönmukainen erektiohäiriö tai erektion heikentyminen riippumatta kondomin käytöstä voi liittyä elimelliseen ongelmaan. Tällöin on syytä kääntyä urologin puoleen.
Noin neljällä prosentilla väestöstä on lateksiallergia. Allergia kehittyy pienelle osalle ihmisistä, jotka altistuvat luonnonkumille esimerkiksi työperäisen herkistymisen ja toistuvien leikkausten (esim. käytetyt lateksikäsineet) – tai kondomin käytön seurauksena.
Allergisoivat aineet lateksissa ovat sen sisältämiä kasviperäisiä proteiineja. Nämä voivat muistuttaa muiden kasvien proteiinirakenteita, joten lateksille allergiset saattavat saada ristireaktioita myös eräistä hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja juureksista.
Tyypillisesti allergia ilmenee lateksikontaktin jälkeen alueellisesti (sukuelinseutu, kädet): voi tulla kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Selvemmin yliherkät voivat saada yleisoireita, kuten nokkosihottumaa, aivastelua, silmien kutinaa ja punoitusta; nuhaa ja nenän tukkoisuutta.
Lateksin aiheuttama henkeä uhkaava anafylaksia on hyvin harvinainen. Jos allergiaoireet aiheuttavat selvää hengenahdistusta, huolestuttavaa suun tai nielun turpoamista, sydämen hakkaamista, erittän runsasta ja laaja-alaista nokkosihottumaa, runsaita vatsaoireita (vatsakipua tai oksentelua) tai yleistilan laskua, täytyy soittaa 112. Anafylaksia minkä tahansa allergian ensioireena ilman lievempiä allergiaoireita edeltäneillä altistumisilla on kuitenkin harvinaista.
Lateksille allergisten on syytä välttää tahallisia luonnonkumialtistuksia. Lateksiallergiset voivat käyttää synteettisistä materiaaleista (polyuretaani, polyisopreeni, AT-10-hartsi) valmistettuja kondomeja.
Lateksiallergiasta lisää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilla⇗
Esiliukaste (”touhutipat”) on vetinen erite, jota tulee enemmistöllä miehistä kiihottuneena jo ennen varsinaista siemensyöksyä. Osalla esiliukastetta voi tulla runsaastikin. Tällöin voi olla perusteltua pyyhkäistä terskasta suurimmat määrät esiliukastetta paperiin ennen kondomin asettamista, jotta sitä ei päätyisi kondomin päälle.
Jos yhdyntä kestää pitkään, voi runsas esiliukasteen erittyminen lisätä kondomin liukumisriskiä. Tähän apuna on kondomin vaihto ja siinä välissä tarvittaessa paperiin pyyhkiminen.
Jos sinulla on esinahka, on hyvä huomioida muutama seikka kondomin asettamisessa.
Asettaessasi kondomia jäykän peniksen päälle vedä esinahka kokonaan terskan taa. Jos tämä ei onnistu, niin vedä sen matkaa, kun esinahka kivutta menee.
Kondomin voi saada istumaan hieman paremmin, jos rullattuasi kondomin esinahan yli liikutat esinahkaa eteenpäin ennen kuin rullaat kondomin kokonaan peniksen varren päälle. Tällöin kondomiin jää aavistus väljyyttä liikkuvalle esinahalle.
Aiemmin, pienen otoksen tutkimuksiin pohjautuen paksummasta kumista valmistettuja kondomeja pidettiin varmempina. Kuitenkin vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa⇗ miestenvälisessä seksissä ei ollut merkitsevää eroa hajoamistodennäköisyydessä 0,074 mm:n ja 0,112 mm:n paksuisesta kumista valmistetun kondomin välillä. Sen sijaan toisessa, v. 2019 julkaistussa tutkimuksessa⇗, jossa oli mukana myös heteropareja, 0,05 mm:n kondomi osoittautui heikommaksi kuin 0,07 mm:n kondomi.
Voidaan todeta, että on rajallista tutkimusnäyttöä, että lateksikondomeissa normaali- ja ja paksulateksisest kondomit lienevät yhtä huonosti hajoavia, mutta ohuemmasta lateksista valmistetut näyttävät hajoavan herkemmin.
Lateksikondomeihin on perinteisesti lisätty maitoperäistä proteiinia (kaseiinia), jonka tarkoitus on pitää lateksi pehmeänä. Tämä ainesosa on korvattu vegaanisissa kondomeissa. Synteettisistä materiaaleista valmistetuissa kondomeissa ei pitäisi olla eläinperäisiä ainesosia.
Kondomit luokitellaan lääkinnällisiksi laitteiksi, joiden on läpäistävä EU:n laatimat laatu- ja turvallisuusvaatimukset (ISO 4074 -standardi). Kondomipakkauksissa kuuluu olla CE-merkintä, joka osoittaa tuotteen täyttävän nämä ehdot.